Καταρράκτης

Καταρράκτης

καταρράκτης1. Τι είναι ο καταρράκτης;

Ως καταρράκτης ορίζεται η θόλωση του φακού του ματιού που οδηγεί σε μείωση της όρασης.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Συνήθως νοιώθουμε μια πανάδα, η oποία ολοένα και γίνεται ποιο πυκνή. Πολλές φορές μειώνεται και η ανοχή στα φώτα, το οποίο παρατηρείται κυρίως στους οδηγούς αυτοκινήτου, οι οποίοι δυσκολεύονται να οδηγήσουν τη νύχτα

3. Που εντοπίζεται ο καταρράκτης στο μάτι;

Ο φακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα του ματιού. Ο ρόλος του φακού είναι όπως και σε μια φωτογραφική μηχανή να εστιάζει και να καθαρίζει την εικόνα που βλέπουμε.

4. Πως προκαλείται ο καταρράκτης;

Η συχνότερη αιτία είναι οι αλλαγές που προκαλούνται στο φακό λόγω της ηλικίας, πράγμα που συγκρίνεται με την γήρανση και ρυτίδωση του δέρματος όπως και με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Άλλες αιτίες είναι τραυματισμοί των ματιών, επαναλαμβανόμενες φλεγμονές (ιριδοκυκλίτιδες) καθώς και διαταραχές μεταβολισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)

5. Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική θεραπεία. Σταγόνες ή χάπια δεν αντιμετωπίζουν τον καταρράκτη.

6. Ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να χειρουργηθεί ο καταρράκτης;

Ο ασθενής μαζί με τον οφθαλμίατρο του αποφασίζουν από κοινού ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και τον βαθμό “ωρίμανσης” του καταρράκτη.

7. Πως γίνεται η εγχείρηση του καταρράκτη;

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική νάρκωση. Μέσα από μια πολύ μικρή τομή και αφού τμηματιστεί ο φακός σε μικρά κομμάτια με την χρήση υπερήχων αυτά απορροφούνται. Κατόπιν τοποθετούμε τον νέο φακό στο μάτι. Η τομή δεν ράβεται και κλείνει μόνη της, ώστε να μην προκληθεί επιπλέον αστιγματισμός. Ο νέος φακός που μπαίνει παραμένει για την υπόλοιπη ζωή και δεν χρειάζεται αλλαγή.

8. Με ποια κριτήρια διαλέγουμε τον φακό που θα μπει;

Το κάθε μάτι είναι ιδιαίτερο, με συνέπεια πριν την εγχείρηση να μετράμε επακριβώς τις παραμέτρους του ματιού ώστε να μπει και ο κατάλληλος φακός.

Καλέστε Τώρα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial