Ευαγγελία Καρκαλέτση | Χειρουργός Οφθαλμίατρος
κορωνοϊος

Κορωναϊός: Κολλάει στα μάτια μέσω του αέρα;

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν μολυσμένα με SARS-CoV-2 αιωρούμενα σταγονίδια ακουμπήσουν τους υγρούς οφθαλμούς στα μάτια σας. Ο κορονοϊός προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική ασθένεια. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο ιό.

Διαβάστε Περισσότερα...
1.Πώς_να_μετρήσετε_και_να_επιλέξετε_το_μέγεθος_γυαλιών_που_σας_ταιριάζει

Πώς να επιλέξετε το μέγεθος γυαλιών, που σας ταιριάζει.

ναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος σκελετού γυαλιών, για να έχετε το καλύτερο δυνατό αισθητικό και πρακτικό αποτέλεσμα. Κάθε γυαλί ηλίου αναφέρει το μέγεθος του, αλλά εσείς πρέπει να γνωρίζετε πιο σας ταιριάζει.
Αυτός ο οδηγός εξηγεί τον τρόπο επιλογής του σωστού μεγέθους γυαλιών ηλίου ή γυαλιών οράσεως.

Διαβάστε Περισσότερα...
33.Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια λεπτή, ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Η πιο συχνή μορφή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι η ρηγματογενής με συχνότητα 1 στα 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Η δημιουργία οπής ή σχίσματος στον αμφιβληστροειδή, οδηγεί στην άθροιση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή και στην αποκόλληση του.

Διαβάστε Περισσότερα...
3.Ποιες είναι οι 5 αιτίες που δεν βλέπουμε καλά τη νύχτα;

Ποιες είναι οι 5 αιτίες που δεν βλέπουμε καλά τη νύχτα;

Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην όραση τις νυχτερινές ώρες λόγω της έλλειψης φωτός. Γιατί όμως όμως συμβαίνει αυτό;
Νυκταλωπία (nyctalopia), δηλαδή, η ανικανότητα να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι μια ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θεραπεύσιμη, σε άλλες δεν είναι.

Διαβάστε Περισσότερα...
4.Ερυθρότητα οφθαλμού

Ερυθρότητα οφθαλμού

Η ερυθρότητα του οφθαλμού οφείλετε σε διογκωμένα ή διατεταμένα αιμοφόρα αγγεία, που κάνουν την επιφάνεια του ματιού να φαίνεται ερυθρή ή κοκκινισμένη.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κοκκινισμένα μάτια, κόκκινα μάτια, ένεση σκληρού, ένεση επιπεφυκότα
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για κοκκινισμένα μάτια. Κάποιες αποτελούν αίτιο ανησυχίας, ενώ… κάποιες άλλες ιατρικό επείγον. Άλλες πάλι, δεν έχουν συνέπειες ή δεν προκαλούν ανησυχία.

Διαβάστε Περισσότερα...
5.Τα συμπτώματα 9 σοβαρών παθήσεων που φαίνονται στα μάτια σας.

Τα συμπτώματα 9 σοβαρών παθήσεων που φαίνονται στα μάτια σας.

Πολλές νέες έρευνες που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύουν ότι η κατάσταση των ματιών μας μπορεί να «προβλέψει» σοβαρά προβλήματα υγείας και ασθένειες, πριν ακόμη εκδηλωθούν.
Δείτε αναλυτικά και ανά σύμπτωμα ποια συστηματικά νοσήματα μπορεί να ανιχνευθούν με ένα κλασικό τσεκάπ των ματιών…
Διαβήτης, Υπέρταση, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Καρδιοπάθεια, Περιοδοντίτιδα, Νόσος του Graves, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Λύκος, Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Διαβάστε Περισσότερα...
6.Μήπως έχετε αστιγματισμό; Κάντε το τεστ των 5 δευτερολέπτων!

Μήπως έχετε αστιγματισμό; Κάντε το τεστ των 5 δευτερολέπτων!

Ο αστιγματισμός είναkeratoeidisι μια πάθηση των ματιών στην οποία ο κερατοειδής δεν είναι συμμετρικός. Κανονικά ο κερατοειδής έχει στρογγυλό σχήμα, όμως στην περίπτωση αστιγματισμού του σχήμα του είναι πιο πεπλατυσμένο στα άκρα.
Το αστιγματικό μάτι βλέπει τα αντικείμενα θαμπά ή παραμορφωμένα, ανεξάρτητα σε τι απόσταση βρίσκονται.

Διαβάστε Περισσότερα...
Παιδικός καταρράκτης

Παιδικός καταρράκτης; Και όμως αντιμετωπίζεται

Συνήθως όταν ακούμε για τον καταρράκτη, το μυαλό μας πηγαίνει σε ανθρώπους που παρουσιάζουν στα μάτια, την πάθηση αυτή, αλλά σε μεγάλη ηλικία. Και όμως ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε νεογνά και σε παιδάκια, και εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε τύφλωση. Ο παιδικός καταρράκτης είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει. Η θόλωση αυτή δεν είναι συγκεκριμένη αλλά μπορεί να έχει ποικίλες μορφές και μεγέθη.

Διαβάστε Περισσότερα...
Διόρθωση καταρράκτη

Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταρράκτη;

O καταρράκτης είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση του οφθαλμού που συναντούμε σε άτομα συνήθως άνω των 60 ετών και που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όραση. Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταρράκτη; Πως βλέπει κάποιος με καταρράκτη; Μπορεί να θεραπευτεί; και εάν ναι πως; Στο παρακάτω άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για την πάθηση των ματιών που λέγεται καταρράκτης

Διαβάστε Περισσότερα...
Καλέστε Τώρα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial