Διαθλαστική Χειρουργική με τη χρήση Laser

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι επεμβάσεις Laser αποτελούν την πλέον διαδεδομένη και αποτελεσματική σύγχρονη αντιμετώπιση για τη διόρθωση της όρασης (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας).

Ποιές είναι οι προυποθέσεις για τη θεραπεία με laser ματιών;

1. Οι διαθλαστική ανωμαλία να παραμένει σταθερή κατά τις τελευταίες εξετάσεις

2. Η ηλικία του ατόμου να ξεπερνά τα 21 έτη

3. Να προηγηθεί διακοπή στη χρήση φακών επαφής

4. Να αποκλεισθούν συνυπάρχουσες παθήσεις των ματιών όπως κερατόκονος, βαριά ξηροφθαλμία

5. Να μην συνυπάρχουν κάποιες συστηματικές παθήσεις όπως κολλαγονώσεις, βαριές ρευματοπάθειες

 

Τι είναι οι τεχνολογίες laser όπως LASIK, PRK και FEMTO-LASIK ;

LASIK

Με τη μέθοδο LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός (σαν μεμβράνη) στον κερατοειδή. Ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται ο κρημνός στη θέση του. Η διάρκεια της επέμβασης LASIK (laser για μυωπία) δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά, είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ράμματα. Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη, ενώ η ποιότητα της όρασης συνεχίζει να βελτιώνεται για ένα μικρό ακόμη χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της μυωπίας με Laser LASIK είναι ιδιαίτερα σταθερά και αξιόπιστα.

PRK

Η μέθοδος Laser PRK για μυωπία εμφανίζει πολλές παραλλαγές αλλά κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η εφαρμογή του laser στην επιφάνεια του ματιού αμέσως κάτω από την «επιδερμίδα» του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μέθοδο PRK για μυωπία σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός σε σχέση με τη σμίλευση που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οφθαλμός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδικός φακός επαφής για 3-6 ημέρες και η επανάκτηση της όρασης είναι σταδιακή. Η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες γίνεται μετά από 5-7 ημέρες.

FEMTO LASIK

H μέθοδος Laser FEMTO LASIK Είναι μια άκρως εξειδικευμένη, ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών με καλύτερα και γρηγορότερα οπτικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτή επαληθεύεται από το γεγονός ότι η NASA συστήνει την αποκλειστική χρήση της νέας τεχνολογίας στους αστροναύτες της και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα, βλέπουν πια καθαρά χωρίς την ταλαιπωρία των γυαλιών ή των φακών επαφής Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό. Οι ασθενείς που θα χειρουργηθoύν με FEMTO LASIK θα παρατηρήσουν μια σημαντική και άμεση βελτίωση της όρασης μέσα στις πρώτες ώρες μετά την θεραπεία (12 ώρες). Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μία ημέρα.

Στάδια επεμβατικής χειρουργικής με Laser

Στάδιο 1 – Πρίν την εγχείρηση

  1. Προεγχειρητικός έλεγχος. Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Τρεις εβδομάδες πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο θα πρέπει να έχει προηγηθεί διακοπή της χρήσης φακών επαφής.
  2. Οπτική οξύτητα. Γίνονται διάφορα τεστ για την μέτρηση της όρασης, καθώς και της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.
  3. Τοπογραφία-Παχυμετρία. Με τις ειδικές αυτές εξετάσεις παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες για την επιφάνεια του κερατοειδούς, την καμπυλότητα του την ύπαρξη κάποιας πάθησης του κερατοειδούς. Επίσης η μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς είναι σημαντική για την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε.
  4. Κόρη του οφθαλμού. Η μέτρηση της διαμέτρου της κόρης τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι μας δίνει πληροφορίες ώστε με την εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής να αποφύγουμε προβλήματα όρασης που μπορεί να προκύψουν μετά την επέμβαση όπως π.χ κατά την νυχτερινή οδήγηση.
  5. Μέτρηση του δακρυικού film. Η ποσοτική μέτρηση των δακρύων είναι πολύ σημαντική διότι άτομα με βαριές ξηροφθαλμίες αποκλείονται από επεμβάσεις
  6. Βυθοσκόπηση. Η προσεκτική βυθοσκόπηση γίνεται για να αποκλειστούν παθήσεις του αμφιβληστροειδούς που μπορεί να επηρεάσουν το χειρουργικό αποτέλεσμα

Στλαδιο 2 – Ημέρα της εγχείρησης

Κατά την προσέλευση γίνεται υποδοχή από τον ιατρό όπου και θα συζητηθούν εκ νέου οι λεπτομέρειες της επέμβασης. Σημαντικό είναι να έχει προηγηθεί διακοπή των φακών επαφής τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν την επέμβαση. Η παραμονή στο κέντρο όπου γίνεται το Laser είναι περίπου 2-3 ώρες ενώ η διαδικασία της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά όπου συνυπολογίζεται και η προετοιμασία του ατόμου για το χειρουργείο. Η αναισθησία γίνεται με σταγόνες και δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μετά την επέμβαση γίνεται έλεγχος του χειρουργειθέντος από τον ιατρό στην σχισμοειδή λυχνία όπου δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του.

Στάδιο 3 – Μετά την εγχείρηση

Η αποκατάσταση της όρασης είναι άλλοτε ταχύτερη η βραδύτερη ανάλογα με την μέθοδο πού έχει επιλεγεί, το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν διαφέρει. Χορηγούνται σταγόνες που ενσταλάσσονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση.

Καλέστε Τώρα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial