Όπλο κατά της αμβλυωπίας αποδεικνύεται η ενασχόληση με παιχνίδια υπολογιστή.
Πριν από 6 χρόνια περίπου, η Δάφνη Μπαβελιέ από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, κατέρριψε τον μύθο ότι τα παιχνίδια στον υπολογιστή βλάπτουν την όραση, αποδεικνύοντας ότι οι video gamers αποδίδουν καλύτερα σε οπτικά τεστ απ’ ό,τι οι υπόλοιποι. Η τελευταία της έρευνα υποστηρίζει ότι τα video games δράσης βελτιώνουν την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τις χρωματικές αντιθέσεις.
Το εύρημα δημιουργεί προσδοκίες σε όσους πάσχουν από αμβλυωπία -πάθηση που επηρεάζει ακριβώς αυτή την ικανότητα- ότι θα μπορούσαν να θεραπευθούν με παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές για να διερευνηθεί αυτή η πιθανότητα.
Η αμβλυωπία, γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι», επηρεάζει περίπου το 3% των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο και προκύπτει όταν ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να καταγράψει σωστά τα σήματα που αποστέλλονται από το ένα μάτι. Μπορεί να θεραπευθεί πλήρως στα παιδιά, ωστόσο συχνά εντοπίζεται πάρα πολύ αργά, όταν η θεραπεία της δεν είναι πια εφικτή.
Η ομάδα της Μπαβελιέ ζήτησε από 13 ενηλίκους που δεν έπαιζαν video games, να παίξουν είτε παιχνίδια δράσης είτε τίτλους «κοινωνικού περιεχομένου», όπως το The Sims, για 50 ώρες κατά τη διάρκεια εννιά εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντίληψη των χρωματικών αντιθέσεων και στις δύο ομάδες βελτιώθηκε. Ωστόσο, η ομάδα που έπαιξε τα παιχνίδια δράσης παρουσίασε βελτίωση σε ποσοστό 43%, συγκριτικά με μόλις 11% στη δεύτερη ομάδα. Η επίδραση παρέμεινε για μήνες, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες δεν ξαναβρέθηκαν μπροστά στον υπολογιστή.
Η έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι η ευαισθησία στις αποχρώσεις μπορεί να ενδυναμωθεί χωρίς διορθωτικούς φακούς ή εγχείρηση, υποστηρίζει η Bavelier. Η μελέτη της ενέπνευσε τον Dennis Levi και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, να ξεκινήσουν δοκιμές για να δουν κατά πόσο το video gaming μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο στους ανθρώπους με αμβλυωπία.