Ερυθρότητα οφθαλμού
Ορισμός
Η ερυθρότητα του οφθαλμού οφείλετε σε διογκωμένα ή διατεταμένα αιμοφόρα αγγεία, που κάνουν την επιφάνεια του ματιού να φαίνεται ερυθρή ή κοκκινισμένη.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κοκκινισμένα μάτια, κόκκινα μάτια, ένεση σκληρού, ένεση επιπεφυκότα
Γενικές Πληροφορίες
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για κοκκινισμένα μάτια. Κάποιες αποτελούν αίτιο ανησυχίας, ενώ… κάποιες άλλες ιατρικό επείγον. Άλλες πάλι, δεν έχουν συνέπειες ή δεν προκαλούν ανησυχία. Ο βαθμός της ερυθρότητας ή η εμφάνιση αίματος συχνά δεν συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Γενικά είναι πιο σημαντικό το εάν έχετε παράλληλα πόνο ή διαταραγμένη όραση.
Αίτια
Τα κοκκινισμένα μάτια εμφανίζονται ερυθρά διότι τα αγγεία στην επιφάνεια του σκληρού χιτώνα (το λευκό του ματιού), μεγεθύνονται και είναι ερεθισμένα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από εξαιρετικά ξηρό αέρα, έκθεση στον ήλιο, σκόνη, ξένο σώμα, μια αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη, τραύμα ή άλλες καταστάσεις.
Ένα κοινό αίτιο κόκκινων ματιών είναι η έντονη προσπάθεια ή ο βήχας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια έντονα κόκκινη, ομοιόμορφη περιοχή στον σκληρό χιτώνα. Αυτό καλείται υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία. Παρόλο που αυτή η αιμορραγική περιοχή φαίνεται ανησυχητική, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο με μικρή σημαντικότητα. Εάν παρατηρήσετε μια αιμορραγική περιοχή στο ένα μάτι, που δεν προκαλεί άλγος, αλλά απλά φαίνεται άσχημο, μην ανησυχήσετε. Γενικά θα φύγει αυθόρμητα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.
Οφθαλμικές λοιμώξεις ή φλεγμονές μπορούν να συμβούν σε διαφορετικές θέσεις. Προκαλούν ερυθρότητα καθώς και πιθανή φαγούρα, έκκριμα, πόνο ή προβλήματα όρασης:
- Βλεφαρίτιδα – φλεγμονή του θυλάκου των βλεφαρίδων κατά μήκος του βλεφάρου. Προκαλείται από βακτήρια του δέρματος. Η φαγούρα είναι κοινή και τα βλέφαρά σας μπορεί να φαίνονται λιπαρά ή ξηρά.
- Επιπεφυκίτιδα – φλεγμονή ή λοίμωξη της μεμβράνης που επενδύει τα βλέφαρα και καλύπτει την επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας). Η κατάσταση αυτή αναφέρεται συχνά ως “ροζ οφθαλμός”. Μπορεί να προκληθεί από ιό, βακτήριο, αλλεργία ή ερεθισμό. Εάν προκληθεί από κάποιον οργανισμό είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική.
- Κερατοειδικά έλκη – έλκη που εμφανίζονται στο εξωτερικό κάλυμμα του ματιού, συνήθως εξαιτίας μια βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης.
- Ραγοειδίτιδα – φλεγμονή του ραγοειδή χιτώνα, που περιλαμβάνει την ίριδα, το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή χιτώνα. Συχνά σχετίζεται με μια αυτοάνοση διαταραχή, λοίμωξη ή έκθεση σε τοξίνες. Συχνά, φλεγμένει μόνο η ίριδα, κατάσταση που καλείται ιρίτιδα.
Άλλα πιθανά αίτια περιλαμβάνουν:
- Κρυολόγημα ή αλλεργίες.
- Ξένα σώματα στον οφθαλμό που κόβουν ή βλάπτουν το μάτι. Δείτε: Οφθαλμικά επείγοντα
- Οξύ γλαύκωμα – μια αιφνίδια αύξηση στην πίεση του οφθαλμού που είναι ιδιαιτέρως επώδυνη και προκαλεί σοβαρές διαταραχές όρασης. Αυτό αποτελεί ιατρικό επείγον. Τις περισσότερες φορές το γλαύκωμα είναι χρόνια και σταδιακό.
- Αμυχές στον κερατοειδή μπορούν να προκληθούν από άμμο, σκόνη ή υπερβολική χρήση φακών επαφής.
- Αιμορραγικά προβλήματα (για παράδειγμα υπερβολική χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων).
Οικιακή Περίθαλψη
Για κόπωση των ματιών, προσπαθήστε να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Εάν έχετε επιπεφυκίτιδα:
- Αποφύγετε να ακουμπάτε το επηρεασμένο μάτι και μετά να τρίβετε το άλλο – η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί από το ένα μάτι στο άλλο.
- Εφαρμόστε κρύες ή θερμές κομπρέσες σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
- Μην χρησιμοποιείτε makeup ή φοράτε φακούς επαφής μέχρι να φύγει η λοίμωξη. Πετάξτε αντικείμενα που χρησιμοποιήσατε στον μολυσμένο οφθαλμό.
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Εάν έχετε βλεφαρίτιδα:
- Εφαρμόστε θερμές κομπρέσες στα μάτια σας για 5 λεπτά. Επαναλάβετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
- Χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα, τρίψτε απαλά ένα διάλυμα θερμού νερού και παιδικού σαμπουάν χωρίς δάκρυα κατά μήκος του βλεφάρου, όπου οι βλεφαρίδες συναντούν το βλέφαρο. Εφαρμόστε το πρωί και πριν πάτε για ύπνο.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια ή καλέστε το 166 εάν:
- Το μάτι σας είναι ερυθρό μετά από διαπεραστικό τραύμα.
- Έχετε πονοκέφαλο ταυτόχρονα με θολή όραση ή σύγχυση.
- Βλέπετε άλω γύρω από τα φώτα.
- Έχετε ναυτία και έμετο.
Καλέστε το γιατρό σας αν:
- Τα μάτια σας είναι κόκκινα για περισσότερο από 1-2 ημέρες.
- Έχετε πόνο στο μάτι ή αλλαγές στην όραση.
- Παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη.
- Μπορεί να έχετε ένα αντικείμενο στο μάτι σας.
- Είστε πολύ ευαίσθητος στο φως.
- Έχετε ένα κιτρινωπό ή πρασινωπό έκκριμα από το ένα ή και τα δύο μάτια.
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση, περιλαμβανομένου μιας οφθαλμικής εξέτασης και θα σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό σας ιστορικό. Οι ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Είναι και τα δύο μάτια σας επηρεασμένα; Εάν μόνο το ένα, ποιο από τα δύο;
- Ποιο μέρος του ματιού είναι επηρεασμένο – το λευκό του ματιού ή άλλο σημείο;
- Η κοκκινίλα εμφανίστηκε απότομα;
- Είχατε στο παρελθόν κοκκίνισμα των ματιών;
- Το μάτι σας πονάει; Χειροτερεύει όταν κινείτε τα μάτια σας;
- Έχετε άλλα συμπτώματα όπως έκκριμα, αίσθημα καύσου ή φαγούρα; Ναυτία ή έμετος; Πονοκέφαλο;
Τα μάτια μπορεί να χρειαστεί να ξεπλυθούν με φυσιολογικό ορό και εάν υπάρχουν ξένα σώματα να αφαιρεθούν. Μπορεί να χορηγηθούν σταγόνες για τα μάτια.
Πρόληψη
Για την πρόληψη της επιπεφυκίτιδας:
- ΜΗΝ μοιράζεστε οτιδήποτε έχει αγγίξει το μάτι κάποιου με αυτή τη μεταδοτική πάθηση – όπως μαξιλαροθήκες, σεντόνια, πετσέτες ή eyeliner.
- Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως, εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει επιπεφυκίτιδα.
- Ξεπλύνετε χημικά ή αντικείμενα από τα μάτια σας αμέσως.